Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011



Οι περισσότεροι βαριεστημένοι άνθρωποι που νομίζουν ότι έχουν εξαντλήσει τις χαρές της ζωής, δεν ξέρουν ότι ένας ολόκληρος κόσμος ανακούφισης βρίσκεται στα καλά βιβλία. Το αφηρημένο μυαλό είναι το εργαστήριο της ανησυχίας και της απόγνωσης. Διαλέγοντας βιβλία, πρώτα θα έπρεπε να προτιμούνται τα πνευματικά βιβλία που είναι ελεύθερα από το δόγμα. Στη μελέτη, πρέπει να γνωρίσετε ολοκληρωμένα ένα ή περισσότερα θέματα, αλλά θα έπρεπε επίσης να ξέρετε κάτι για κάθε άλλο θέμα, συμπεριλαμβανομένης τη βοτανικής, της λογικής, της αστρονομίας, της μουσικής, των γλωσσών και της πολιτικής. Η μελέτη της φυσιολογίας είναι σημαντική. Διαβάστε ένα καλό επιστημονικό περιοδικό κάθε μήνα.

Η ανάγνωση είναι το καλύτερο διανοητικό άθλημα κλειστού χώρου. Κρατάει το μυαλό σας δραστήριο και τη διανόησή σας εξασκούμενη. Μία με δύο ώρες καθημερινής ανάγνωσης θα δώσουν σε οποιοδήποτε άτομο μία φιλελεύθερη παιδεία μέσα σε δέκα χρόνια, αν επιλέξει αξιόλογα βιβλία. Μη χάνετε το χρόνο σας και τραυματίζετε τις πνευματικές σας δυνάμεις διαβάζοντας ανωφελή ή άχρηστα βιβλία. Το να μην καλλιεργήσετε ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τα βιβλία σημαίνει να χάσετε την κληρονομιά των αιώνων.

Αν δε μπορείτε να συνυπάρξετε με τους φίλους και τον κόσμο, αναγνώστε βιβλία και κάντε παρέα μ’εκείνους τους σιωπηλούς φίλους που έχουν τη δύναμη να ανακουφίζουν και να εμπνέουν. Εκείνοι που έχουν κλίση προς τα κοινωνικά θα βρουν μια νέα δύναμη για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα μέσα από τα μαθήματα των βιβλίων, γραμμένα από ευγενείς και χαρισματικούς ανθρώπους.

Διαβάστε, σημειώστε και χωνέψτε μέσα σας επιλεγμένα αποσπάσματα σπουδαίων βιβλίων. Συζητάτε σημαντικά ζητήματα με ευφυείς ανθρώπους. Λογικά σκεπτόμενοι πάνω σε μια δεδομένη ιδέα είναι ο καλύτερος τρόπος να εξελίξετε την πρωτοτυπία στις δικές σας ιδέες. Όταν σκέφτεστε, κρατάτε τα μάτια σας κλειστά και το μυαλό απόλυτα συγκεντρωμένο στο θέμα της μελέτης σας. Μην κάνετε τίποτα μόνο με μισή προσοχή ή μισή καρδιά.

Τα καλά βιβλία είναι οι αιώνιοι σιωπηλοί σας φίλοι. Όταν έχετε ανησυχίες ή είστε πικραμένοι, πάρτε ένα βιβλίο και βυθιστείτε μέσα του. Ακούστε τις ανακουφιστικές και εμπνευσμένες λέξεις των σπουδαίων μυαλών των αιώνων.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου