Παρασκευή 27 Μαΐου 2011


Η αγνή αγάπη, η ιερή χαρά, η ποιητική φαντασία, η ευγένεια, η σοφία, η ειρήνη και η ευτυχία γίνονται αισθητές πρώτα μέσα στο μυαλό ή την καρδιά, κι έπειτα διαβιβάζονται μέσω του νευρικού συστήματος στο υλικό σώμα. Κατανοήστε και αισθανθείτε τις ανώτερες χαρές της εσωτερικής ζωής και θα προτιμήσετε αυτές αντί των φευγαλέων ευχαριστήσεων του εξωτερικού κόσμου.
Όλες οι υλικές ηδονές παρουσιάζονται στην επιφάνεια του σώματος και μέσω του νευρικού συστήματος καταγράφονται από το μυαλό ως εμπειρίες. Αγαπάτε τις εξωτερικές ηδονές των αισθήσεων διότι αιχμαλωτιστήκατε πρώτα απ’αυτές, κι έπειτα παραμείνατε αιχμάλωτοί τους. Όπως κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν τη φυλακή, έτσι εμείς οι θνητοί αρεσκόμαστε στις εξωστρεφείς ευχαριστήσεις, οι οποίες μπλοκάρουν τις χαρές από το εσωτερικό μας.
Συνήθως, οι αισθήσεις μας υπόσχονται λίγη προσωρινή χαρά, αλλά μας δίνουν δυστυχία στο τέλος. Η αρετή και η εσωτερική χαρά δεν υπόσχονται πολλά, αλλά στο τέλος πάντα δίνουν διαρκή ευτυχία. Γι’αυτό αποκαλώ τη διαρκή, εσωτερική χαρά της ψυχής, «Ευτυχία» και τις προσωρινές αισθητηριακές συγκινήσεις, «Ηδονή».
Το εξωτερικό περιβάλλον και η παρέα που έχετε είναι εξαιρετικής σημασίας. Το συγκεκριμένο εξωτερικό περιβάλλον της πρώιμης ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως προς τη διέγερση ή την κατάπνιξη του εσώτερου ενστικτώδους περιβάλλοντος ενός παιδιού. Ένα παιδί γεννιέται συνήθως με ένα προγεννητικό πνευματικό περιβάλλον. Αυτό διεγείρεται αν το εξωτερικό περιβάλλον είναι όπως το εσωτερικό, αλλά αν το εξωτερικό είναι διαφορετικό, το εσωτερικό πρόκειται πιθανότατα να καταπιεστεί. Ένα ενστικτωδώς αρνητικό παιδί μπορεί να κατασταλεί και να διαμορφωθεί σε θετικό μεταξύ καλής παρέας και το αντίθετο, ενώ ένα ενστικτωδώς θετικό παιδί, τοποθετημένο μεταξύ καλής παρέας, θα αυξήσει χωρίς αμφιβολία την καλοσύνη του.
Έχετε σκεφτεί σοβαρά γιατί αγαπάτε προσωρινές, απατηλές ηδονές αντί της διαρκούς γαλήνης και ευτυχίας της ψυχής- που ανακαλύπτει κανείς τόσο καθαρά και συνεχώς αυξανόμενα στο διαλογισμό; Είναι επειδή στην αρχή συνέβη να καλλιεργήσετε τη συνήθεια να ικανοποιήστε μέσω αισθητηριακών απολαύσεων και όχι την ανώτερη χαρά της εσωτερικής ζωής που βρίσκει κανείς στο διαλογισμό. Κατανοήστε και αισθανθείτε τις ανώτερες χαρές της εσωτερικής ζωής και θα τις προτιμήσετε από τις φευγαλέες ηδονές του εξωτερικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου