Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Nisargadatta Maharaj

Ποιά είναι η ρίζα του πόνου; Η άγνοια του εαυτού σας. Ποιά είναι η ρίζα της επιθυμίας; Η παρόρμηση να βρείτε τον εαυτό σας. Όλη η δημιουργία μοχθεί να ανακαλύψει τον εαυτό της και δε θα αναπαυθεί μέχρι να γυρίσει σ'αυτόν.

Όσο μακριά διάρκεια κι αν έχει μια ζωή, δεν είναι παρά μια στιγμή κι ένα όνειρο.


Ψάξτε στον εαυτό σας για το μόνιμο. Βουτήξτε βαθιά στο εσωτερικό και βρείτε αυτό που είναι αληθινό μέσα σας.


Ο θάνατος θεωρείται τραυματική εμπειρία, μα καταλάβετε τι συμβαίνει. Αυτό που έχει γεννηθεί, η γνώση για το "Εγώ είμαι", θα τελειώσει. Αυτή η γνώση, που περιοριζόταν από το σώμα αυτό, θα γίνει τότε απεριόριστη, οπότε τι υπάρχει για να φοβηθείτε;


Είναι πάντα το ψεύτικο που σας κάνει να υποφέρετε, οι ψεύτικες επιθυμίες και φόβοι, οι ψεύτικες αξίες και ιδέες, οι ψεύτικες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Εγκαταλείψετε το ψεύτικο και είστε ελεύθεροι από τον πόνο. Η αλήθεια φέρνει τη χαρά- η αλήθεια ελευθερώνει.


Η αληθινή ευτυχία δε μπορεί να βρεθεί σε πράγματα που αλλάζουν και φεύγουν μακριά. Η ευχαρίστηση και ο πόνος εναλλάσσονται αμείλικτα. Η ευτυχία έρχεται από τον εαυτό και μπορεί να βρεθεί στον εαυτό μόνο. Βρείτε τον αληθινό σας εαυτό και όλα τ'άλλα θα'ρθουν μαζί του.


Είναι μόνο η ταύτισή σας με το μυαλό που σας κάνει χαρούμενους ή δυστυχισμένους. Επαναστατήστε απέναντι στη σκλαβιά προς το μυαλό σας, αναγνωρίστε τα δεσμά σας ως αυτο-δημιούργητα και σπάστε τις αλυσίδες της προσκόλλησης και της κυκλοθυμίας. Κρατήστε στο μυαλό σας το σκοπό της ελευθερίας, μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι είστε ήδη ελεύθεροι, ότι η ελευθερία δεν είναι κάτι που θα κερδηθεί με επώδυνες προσπάθειες στο μακρινό μέλλον, μα μονίμως δική σας για να τη χρησιμοποιήτε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου