Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011



Χρειάζεται μονάχα λιγοστή σοφία για να καταρριφθούν οι ψευδαισθήσεις της ζωής. Οι μεταφυσικοί που είναι επιφυλακτικοί προς τον κόσμο, περηφανεύονται για την « αποστασιοποίηση από τα πάντα» και σνομπάρουν την παραμικρή αναφορά σε οτιδήποτε όμορφο. Επομένως, η ζωή είναι γεμάτη αντιφάσεις. Οι γήινες εκπληρώσεις είναι, πραγματικά, βραχύβιες. Η αναγνώριση αυτών των πραγματικοτήτων δεν είναι η ίδια κάποια απόδειξη εμβρίθειας. Τίποτε αξίας δεν αποκτάται μόνο με την αρνητικότητα.

Η σοφία πρέπει να πλησιάζεται με μία θετική νοοτροπία. Γιατί να χλευάζετε τον κόσμο; Αποδεχτείτε μάλλον την αγνή χαρά που νιώθετε με τα εξωτερικά ερεθίσματα και ταΐστε μ’αυτήν τη χαρά της ψυχής μέσα σας. Χρησιμοποιήστε την εξωτερική χαρά ως υπενθύμιση του εσωτερικού παραδείσου. Αυτή η προς τα έσω απορρόφηση των αισθητηριακών ερεθισμάτων, στην πραγματικότητα αυξάνει τη χαρά που νιώθετε στις εξωτερικές εμπειρίες, διότι την ενισχύει στην αληθινή της πηγή.

Μην έχετε ούτε έξαρση ενθουσιασμού ούτε κατάθλιψη για οτιδήποτε έξω από τον εαυτό σας. Παρατηρήστε το περαστικό θέαμα της ζωής με ένα ισορροπημένο μυαλό. Διότι τα πάνω και τα κάτω της ζωής δεν είναι παρά κύματα σ’έναν ωκεανό, που βρίσκεται πάντα σε κίνηση. Μην είστε υπερβολικά συναισθηματικοί προς αυτά, μα παραμείνετε πάντα ήρεμοι και κεφάτοι, επικεντρωμένοι στον πυρήνα σας, το κέντρο σας στη σπονδυλική στήλη.

Η επιφύλαξη προς τον κόσμο- η πεισματική εναλλακτική του μεταφυσικού προς το συναισθηματικό ενθουσιασμό- είναι ανεπαρκής ως θεραπεία για τα βάσανα της ζωής, διότι τρέφει μια συμπεριφορά αδιαφορίας, γεννήτορα πνευματικής τεμπελιάς.

Άρα, ούτε να μελαγχολείτε με τις απογοητεύσεις της ζωής, ούτε όμως να ξεφαντώνετε με τις φευγαλέες τις νίκες. Μην εμπιστεύεστε τα πλούτη, αλλά από την άλλη, μην απορρίπτετε περιφρονητικά τη μεγάλη γενναιοδωρία της ζωής. Καλλιεργείστε τα υψηλά, πνευματικά σας δυναμικά, φροντίζοντας μόνο να μην τα διασκορπίζετε σε ανώφελες καταδιώξεις.


    Δείτε τη δίχως αλλαγή ομορφιά του Θεού στην καρδιά της αλλαγής και σε κάθε καλό πράγμα. Αναζητείστε, πάνω απ’όλα, αυτό που οι σοφοί έχουν: θεϊκή συνειδητότητα, αθανασία μέσα Του. Απελευθερώστε μέσα στο Άπειρο κάθε προσκόλληση- ακόμη και τις μικρότερες. Αφήστε τον κόσμο να φωνάζει οργισμένος ή να χοροπηδά μες στην υστερία της ψεύτικης χαράς. Τι νόημα έχει; Είναι όλα μια παρέλαση- διασκεδαστική, χρωματιστή, αλλά παρ’όλ’αυτά μόνο μια παρέλαση, που περνά αδιάκοπα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου