Κυριακή 19 Ιουνίου 2011




Κάποιος που γεννήθηκε με οποιουδήποτε είδους μειονέκτημα, θα πρέπει να αντιστέκεται αγρίως στον πειρασμό να κυλιστεί στην αυτό-λύπηση. Το να λυπάται κάποιος τον εαυτό του έχει σαν αποτέλεσμα την αραίωση της εσωτερικής του δύναμης να υπερνικά.







 Η προσωπική σας ευτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προστασία που προσφέρετε στον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τα πραγματικά αρνητικά αποτελέσματα του κουτσομπολιού. Μη βλέπετε το κακό, μη μιλάτε με κακία, μην ακούτε το κακό, μη σκέφτεστε το κακό, μην αισθάνεστε το κακό. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μιλούν για άλλους ανθρώπους επί ώρες και να νιώθουν ευχαρίστηση υπό την επήρεια του κουτσομπολιού, σαν την προσωρινή επιρροή μεθυστικού, δηλητηριώδους κρασιού. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι μπορούν μελιστάλαχτα, χαρούμενα και με καυστική κριτική να μιλούν για τα ελαττώματα των άλλων για ώρες, αλλά δε μπορούν ν’αντέξουν την παραμικρή αναφορά στα δικά τους ελαττώματα στο ελάχιστο;

Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να συζητήσετε για την ηθική και πνευματική μοχθηρία άλλων ανθρώπων, αρχίστε κατευθείαν να μιλάτε ηχηρά για τη δική σας κακοήθεια μόνο για πέντε λεπτά και δείτε αν αυτό θα σας αρέσει. Αν δε θέλετε να μιλήσετε για τα δικά σας ελαττώματα, αν σας πληγώνει το να το κάνετε, θα έπρεπε οπωσδήποτε να νιώθετε πιο πληγωμένοι όταν ξεστομίζετε αγενή και βλαβερά σχόλια για άλλους ανθρώπους. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και κάθε μέλος της οικογένειάς σας να αποφεύγετε να μιλάτε για άλλους.

Δίνοντας δημοσιότητα στις αδυναμίες ενός ατόμου, δεν το βοηθάτε. Αντιθέτως, είτε το εξοργίζετε, είτε το αποκαρδιώνετε και το ντροπιάζετε, ίσως για πάντα, έτσι ώστε να παρατήσει την προσπάθεια να πράττει θετικά ή να είναι θετικός. Όταν στερείτε από κάποιον την αίσθηση της αξιοπρέπειας με το να τον διασύρετε ανοιχτά, του προξενείτε απελπισία.

Όταν κάποιος έχει πέσει χαμηλά, έχει έντονα υπόψη του την ίδια του την κακοήθεια. Με την καταστροφική κριτική, τον σπρώχνετε ακόμη πιο βαθιά στο βόρβορο της μελαγχολίας, μέσα στον οποίο ήδη βυθίζεται. Αντί να τον κουτσομπολεύετε, θα έπρεπε να τον τραβήξετε έξω με στοργικά, ενθαρρυντικά λόγια. Μόνο όταν ζητείται βοήθεια, πρέπει να προσφέρεται πνευματική και ηθική υποστήριξη. Στα δικά σας παιδιά ή τους αγαπημένους σας, μπορείτε να προσφέρετε τις φιλικές, ταπεινές σας συμβουλές οποιαδήποτε στιγμή και να απομακρύνετε την αίσθηση της μυστικοπάθειας ή λεπτότητας.

«Μη κρίνετε, ίνα μη κριθείτε. Διότι με όποια κρίση εσείς κρίνετε, μ’αυτή θα κριθείτε και με όποιο μέτρο εσείς μετράτε, μ’αυτό θα μετρηθείτε ξανά»( Ματθαίος 7:1-2). Υπάρχει μπόλικη βρομιά να καθαριστεί από τη δική σας πνευματική οικία. Μη παραδίνεστε σε κακόβουλες κουβέντες για την πνευματική βρομιά στις ζωές άλλων ανθρώπων, μα πιάστε δουλειά κι ελευθερώστε τη δική σας ζωή από τις αδυναμίες. Σιωπηλά θεραπεύστε τον εαυτό σας από την επιθυμία να κριτικάρει και όταν πια ελευθερωθείτε από την αποδοκιμασία και το κουτσομπολιό εσείς οι ίδιοι, διδάξτε άλλους να γίνουν καλύτεροι με τη συμπονετική σας καρδιά και το καλό σας παράδειγμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου