Σάββατο 11 Ιουνίου 2011


Η ευτυχία εξαρτάται μέχρις ενός βαθμού από εξωτερικές συνθήκες, αλλά κυρίως από συνθήκες του εσώτερου νου. Για να είναι κάποιος χαρούμενος, χρειάζεται καλή υγεία, ένα ικανό μυαλό, μια ευημερούσα ζωή, τη σωστή εργασία και πάνω απ’όλα, μία σοφία που να φέρει τα πάντα εις πέρας. Ένας άνθρωπος δε μπορεί να βρει τη χαρά απλά κρατώντας το εσωτερικό του ήρεμο ενώ παραμελεί τελείως την πάλη της ύπαρξης και την προσπάθεια για επιτυχία.

Αλλά χωρίς εσωτερική χαρά, κάποιος μπορεί να είναι αιχμάλωτος των ανησυχιών ενώ ζει μέσα σ’ένα πλούσιο κάστρο. Η ευτυχία δε βασίζεται στην επιτυχία και τον πλούτο μόνο, αλλά στον αγώνα απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, παρέα με μια επίκτητη στάση ακλόνητης εσωτερικής χαράς.

Με το να είναι κανείς δυστυχής καθώς αναζητά τη χαρά, ανατρέπει τον ίδιο του τον εαυτό. Η ευτυχία έρχεται με το να είστε πρώτα εσωτερικά χαρούμενοι, κάθε στιγμή, ενώ κάνετε τα πάντα για να ξεριζώσετε τις αιτίες της δυστυχίας.

Η συνήθεια της διατήρησης μιας εσωτερικής χαρούμενης στάσης του νου, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει όταν ήσασταν πολύ νεαροί/ές, αλλά δεν είναι πολύ αργά να ξεκινήσετε τώρα. Από σήμερα και στο εξής, αποφασίστε πως όταν συναντάτε τους κουραστικούς σας συγγενείς, όταν έρχεστε σ’επαφή με το αυταρχικό αφεντικό σας και όταν αντιμετωπίζετε τις δοκιμασίες της ζωής, θα προσπαθείτε να διατηρείτε την εσωτερική σας ηρεμία και χαρά.

Αν επιμείνετε ως προς αυτή την αποφασιστικότητα παρ’όλες τις προκλήσεις, θα δείτε ότι η χαρά βασίζεται στη σωστή πνευματική συνήθεια και στην απόφαση να είστε χαρούμενοι σε όλες τις περιστάσεις.

Όταν μάθετε να νιώθετε χαρά κάθε στιγμή, όμως, μην επιτρέψετε σε αυτή την ανεξάρτητη στάση εσωτερικής χαράς να σας κάνει τεμπέληδες. Μην αγνοείτε τις υλικές αιτίες που στέκουν στο δρόμο της ευτυχίας σας. Πασχίστε να τις απομακρύνετε και ασχοληθείτε με όλες τις δραστηριότητες της ζωής με αυτή την ήρεμη, χαρούμενη πνευματική στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου