Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011




Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μια ζωή με μεγάλη συχνότητα λυπών και θλίψεων. Δεν αποφεύγουν τις πράξεις που οδηγούν στα βάσανα και δεν ακολουθούν τους δρόμους που οδηγούν στη χαρά. Κάποιοι άνθρωποι είναι υπερευαίσθητοι στη θλίψη και τη χαρά όταν αυτές εμφανίζονται. Μπορούν να συντριβούν από τη θλίψη ή να κατακλυστούν από τον ενθουσιασμό, χάνοντας έτσι την πνευματική τους ισορροπία. Υπάρχουν λιγοστοί άνθρωποι που, έχοντας κάψει τα δάχτυλά τους στη φωτιά της άγνοιας, μαθαίνουν να αποφεύγουν τις πράξεις που γεννούν μιζέρια.

Πολλοί εύχονται να  ήταν χαρούμενοι, κι όμως ποτέ δεν κάνουν προσπάθεια να υιοθετήσουν την πορεία της δράσης που οδηγεί στην ευτυχία. Οι περισσότεροι άνθρωποι κατρακυλούν στο λόφο της ζωής, μόνο διανοητικά ευχόμενοι να σκαρφαλώσουν στην κορυφή της ευτυχίας. Κάποιες φορές ξυπνούν, να ο ενθουσιασμός τους για την ευτυχία επιζήσει της συντριβής στον πάτο της δυστυχίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έλλειψη φαντασίας και δεν ξυπνούν ποτέ μέχρι κάτι τρομερό να συμβεί ώστε να τους ξεσηκώσει από τον εφιάλτη του παραλογισμού.

Οι αναζητητές της ευτυχίας πρέπει να αποφεύγουν την επιρροή των αρνητικών συνηθειών που οδηγούν σε κακόβουλες πράξεις. Οι πράξεις αυτές στο τέλος παράγουν δυστυχία που διαβρώνει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα, όπως κι ένα οξύ που καίει σιωπηλά. Αυτή η δυστυχία δε μπορεί να είναι ανεκτή για πολύ και θα πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά.

Θεραπεύστε τον εαυτό σας από τις κακόβουλες συνήθειες με το να τις καυτηριάσετε με τις αντίθετές τους θετικές. Αν έχετε μία αρνητική συνήθεια να λέτε ψέματα, υιοθετήστε την αντίθετη καλή συνήθεια να λέτε την αλήθεια. Χρειάζεται χρόνος για να σχηματιστεί μια θετική ή μια αρνητική συνήθεια. Είναι δύσκολο για ένα κακόβουλο άτομο να γίνει καλοσυνάτο και το αντίθετο. Όταν αποκτήσετε καλοσύνη, θα είναι φυσικό και εύκολο για σας να είστε καλοσυνάτοι. Παρομοίως, αν καλλιεργήσετε μια αρνητική συνήθεια, ο φθόνος θα σας έλκει προς το μέρος του παρά την επιθυμία σας για καλοσύνη.

Να θυμάστε: Όσο συνηθισμένοι κι αν είστε να αισθάνεστε δυστυχείς, πρέπει να υιοθετείτε το αντίδοτο της ευτυχίας. Κάθε πράξη χαράς θα βοηθήσει στην καλλιέργεια της συνήθειας του να είστε πάντα χαρούμενοι. Μη δίνετε σημασία αν το μυαλό σας σας λέει ότι δε μπορείτε ποτέ να είστε χαρούμενοι. Μόνο θυμηθείτε ν’αρχίσετε να είστε χαρούμενοι τώρα, και κάθε στιγμή να επαναλαμβάνετε: « Είμαι χαρούμενος τώρα!». Αν μπορείτε να το κάνετε αυτό συνεχώς, τότε αν κοιτάξετε πίσω κάποια στιγμή, θα είστε σε θέση να πείτε, « Έχω υπάρξει πολύ χαρούμενος/η». Όταν κοιτάζετε τον εαυτό σας τώρα, θα λέτε, «Είμαι χαρούμενος/η» και όταν θα βλέπετε παραπέρα, θα λέτε, «Το ξέρω ότι θα είμαι χαρούμενος/η». Όλη η μελλοντική σας χαρά εξαρτάται από το πόσο χαρούμενοι είστε τώρα, γι’αυτό αρχίστε ΤΩΡΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου